fooldal

Jester logó története

A Jester logója egy 1994-ben megszületett emblémából származik, amely amolyan karikatúra volt magáról a Jester kitalálójáról, és alapítójáról, Erős Győzőről. Érdekessége az emblémának, hogy Erős Győző, a személyéhez fűződő, de közérdekű alapítványt képviselt vele, melynek neve: „Az Életért, a Földért, az Egészségért Alapítvány” volt (1994-2015).

Így nézett ki az első embléma:

emblema
Ezen a képen még a „HIT” felirat látható, ami közelebb állt Győző szívéhez, mint a későbbi változat, ami így nézett ki:

emblema
…és az „ÉLET” feliratot kapta a batyu a bolond hátán. Ennek oka az volt, hogy Győző nem akart magyarázkodni, hogy a HIT szónak ebben az esetben semmi köze nincs a Hitgyülekezethez. Csengettyűk helyett a sipka három szimbólumot kapott, amelynek jelentését az országban jól ismerik az emberek, és Győző kívánságait tükrözik. Fehér galamb, amely a béke jele. Kereszt, amely a HIT jelképe, megjegyezendő, hogy itt nem a vallás terjesztette hitre gondol Győző, hanem a dolgokba vetett hitre, az emberi teremtő erőre. És végül a szív, hogy legyen szeretet az emberek közt.

Győző működése során nem egyszer megkapta, hogy ez az embléma komolytalan dolog, hiszen amit képvisel, az igen is komoly. Így nem fogják komolyan venni az emberek. Két dolgot szeretett volna ezzel Győző.
1. Lássanak túl az emberek az emblémán és az ő személyén. Ne kapcsolják egy dolog megítélését személyéhez, sem a körülményekhez, mert nem attól lesz jó, vagy megvalósítható, hogy ki is ő valójában, vagy hogy ő maga hogyan gondolkodik dolgokról.
2. Kijelentette azt is, hogy ha az emberek azt tartják normálisnak, ahogy ma élnek, amilyen a mai életvitelük (háborúk, betegségek, pusztítás, stb.), és ezt tartják normálisnak, akkor engedtessék meg, hogy ő bolond legyen.

Megszületett még egy embléma ezt követően, amely Győző ellátási rendszerét szimbolizálja, hiszen igyekezett gondoskodni azokról, akik hozzá fordultak. Az az embléma így nézett ki:

emblema
Szemében ez nem lekezelő volt, hanem a gondoskodás, az ellátás, a szeretet üzenete.

Ezekből született, az immár letisztult, egyszerű, nem embert pukkasztó logó, amelyet barátja készített számára, gondolván ez nem megy a Jester projekt rovására. Íme!

emblema
A „JESTER” szó, itt udvaribolondot jelent. A „FIRST STEP”, jelentése: „ELSŐ LÉPÉS”. A „FOR US – FOR ME – FOR YOU” fordítása: „ÉRTÜNK, ÉRTEM, ÉRTED”, melynek utolsó szava az „ÉRTED”, a magyar nyelvben kétértelmű. 1. Érted, mint személyért. 2. Érted? …mint kérdés.

És fölül egy bolond sipka látható, ami megmaradt az előző emblémák emlékére és Győző személyiségének tükrözésére.

Maga a bolond embléma azért született meg egyébként, mert Győző élete során sokat hallotta embertársaitól: „Te nem vagy normális!”, „Bolond vagy!” és hasonlók. 1994-ben Magyarországon azt mondani, hogy természetes gyógy-, és életmód, vagy, hogy bio-reform, stb., nos, már ennyi elég volt ahhoz, hogy bolondnak nézzék.

Itt elárulok egy titkot. Van Győzőben valami, amit ha meg akarunk nevezni, hogy ne zárják őt diliházba, talán úgy fogalmazhatnánk meg, hogy: van benne egy belső hang, amit bölcsesség hangjának is nevezhetünk, vagy van, aki felsőbb énnek mondja. Nos, ez a benső hang azt mondta neki ez egyik alkalommal, mikor „kinevették” környezet és embervédő programjai tanácsai miatt: „Most még nevetnek, holnap majd tanácsodért jönnek.” És képzeljék el, bebizonyosodott hosszú évek során, hogy a „hangnak” igaza volt! Még külföldről is képesek felkeresni személyesen, csak hogy tanácsot kérjenek tőle.

Ez hát a bolond embléma, a Jester logó születésének története.